مقدمه
Introduction
یکی از علل اصلی مراجعه به دندانپزشکی درد دندانی است اما باید بدانید که ممکن است منشا دردی که در دندانها احساس میکنید از دندانها نباشد. دردهای دندانی به دو گروه کلی طبقه بندی می شوند. دردهای دندانی با منشا پالپ ( بافت عصبی دندان) و پریودنتال ( لثه در برگیرنده دندان) و دردهای دندانی با منشا غیر دندانی. تشخیص صحیح منشا درد نیاز به دقت بسیار دارد چراکه تشخیص اشتباه میتواند باعث درمانهای غیر ضروری و نا به جا و پروسه های درمانی طولانی و پر هزینه شود. دردهایی با منشا غیر دندانی میتوانند شامل دردهای ارجاعی از عضلات جونده و مفصل گیجگاهی فکی و حتی عضلات گردنی به دندانها باشند یا ناشی از برخی سردردها مثل سردرد میگرنی یا سردرد تنشی یا سردرد خوشه ای که درد میتواند در ناحیه دندانها احساس شود. همچنین مشکلات دیگر مثل عفونت های سینوسها، مشکلات قلبی عروقی و نوروپاتی های ناحیه فک و صورت مثل نوآرلژی عصب سه قلو میتوانند به صورت درد دندانی بروز کنند. از همه مهمتر توجه به این نکته ضروریست برخی ضایعات سیستم عصبی رکزی مثل توورهای مغزی میتوانند دردهایی با منشا نامشخص در ناحیه دندانها، فک و صورت ایجاد کنند. ارزیابی دقیق تاریخچه درد و معاینه دقیق دندانها، عضلات جونده ، مفصل گیجگاهی فکی و اعصاب صورتی توسط متخصص دردهای فک و صورت میتواند به تشخیص درست و جلوگیری از صرف هزینه و زمان بسیار زیاد کمک کند.
ویژگی های خدمت
Service Property
تشخیص منشا درد
بررسی دقیق تاریخچه درد و انجام معاینات کامل داخل دهانی و خارج دهانی و اعصاب صورتی
درمان
ارائه طرح درمان کامل شامل دارو درمانی، تزریق در نقاط گرفتگی و مفصل فکی، فیزیوتراپی، dry needling، TENS ، ساخت نایت گارد و لیزر کم توان
لیزر کم توان
درمان با لیزر کم توان برای بر طرف کردن مشکلات مفصل، اسپاسم عضلانی نوروپاتی های صورتی و بی حس های ناحیه فک و صورت
جراحی فک و صورت
ارائه خدمات جراحی مفصل گیجگاهی فکی و درمانهای تهاجمی تر برای کیس های پیشرفته
نحوه و فرآیند جراجی زیبایی بینی
The process and method
اساس تشخیص منشا دردهای فک و صورت گرفتن شرح حال دقیق و خصوصیات درد است. در ابتدا متخصص دردهای فک و صورت یک شرح کامل از بیمار شامل زمان شروع درد، سابقه درد مشابه، مدت زمان درد، ماهیت و شدت درد، عوامل تشدید کننده و کاهنده درد، سابقه درمانهای دندانپزشکی اخیر، سابقه تروما، سابقه پزشکی و دارویی و …. را تهیه میکند سپس معاینات کامل دندانی، مفصل گیجگاهی فکی ، عضلات جونده و اعصاب صورتی انجام می شود. ممکن است نیاز به انجام رادیوگرافی های دندانی، ام آر آی یا سی تی اسکن از مفصل گیجگاهی و فک یا از مغز وجود داشته باشد . همچنین ممکن است آزمایشات خونی برای رد برخی بیماریها مثل آرتوروز یا روماتیسم مفصلی درخواست شود. سپس با تشخیص قطعی علت درد درمان مناسب برای بیمار آغاز می شود.
دردهای غیر دندانی فک و صورت به چندین دسته اصلی طبقهبندی میشوند که هر کدام ویژگیها و علل خاص خود را دارند.
- دردهای عضلانی: این نوع دردها معمولاً ناشی از تنش، اسپاسم یا خستگی عضلات جونده هستند. این دردها میتوانند به صورت دردهای مزمن در ناحیه فک، صورت و گردن بروز کنند و اغلب با سردردهای تنشی همراه هستند. عوامل محرک این نوع درد شامل استرس، عادتهای نادرست جویدن و دندانقروچه میباشند.
- دردهای عصبی: این دردها به اختلالات یا آسیبهای عصبهای فک و صورت مرتبط هستند. یکی از شایعترین انواع آن، نورالژی عصب سهگانه (تریژمینال) است که میتواند باعث دردهای شدید و ناگهانی در نواحی صورت شود. این نوع دردها معمولاً با احساس سوزنسوزن شدن، بیحسی یا ضعف در ناحیه مربوطه همراه هستند.
- دردهای مفصلی: این دردها به اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) مربوط میشوند و میتوانند با علائمی مانند قفل شدن فک، صداهای غیرطبیعی (کلیک یا جیرجیر) در هنگام حرکت فک و درد در ناحیه گیجگاه و صورت همراه باشند. این دردها ممکن است ناشی از التهاب، آسیب یا اختلال در عملکرد مفصل باشد.
- دردهای سینوسی: این نوع دردها به عفونت یا التهاب سینوسها مرتبط هستند و معمولاً با فشار در ناحیه صورت، سردرد و احساس سنگینی در ناحیه پیشانی و گونهها همراه هستند. این دردها میتوانند به اشتباه به عنوان دردهای دندانی تشخیص داده شوند.
- دردهای ناشی از مشکلات عروقی: این دردها معمولاً به اختلالات عروقی مانند میگرن یا سردردهای خوشهای مربوط میشوند و میتوانند به صورت دردهای شدید و ضرباندار در ناحیه صورت و سر بروز کنند.
بعد از دردهای دندانی با منشا پالپی اختلالات مفصل گیجگاهی فکی شایعترین علت درد در ناحیه فک و صورت و دندانهاست. اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) میتوانند با مجموعهای از علائم و نشانهها همراه باشند که به طور معمول شامل درد و ناراحتی در ناحیه فک، صورت، گردن و شانهها میشوند. بیماران ممکن است احساس کنند که فکشان قفل شده یا در حرکت دچار مشکل است، و این میتواند با صداهای غیرطبیعی مانند کلیک یا جیرجیر در هنگام باز و بسته کردن دهان همراه باشد. همچنین، سردردهای مکرر، به ویژه سردردهای تنشی، و احساس فشار یا درد در ناحیه گیجگاه و اطراف چشم نیز از دیگر علائم شایع این اختلالات هستند. علاوه بر این، برخی افراد ممکن است دچار وزوز گوش، احساس کیپ شدن گوش و درد چشمی شوند که میتواند به شدت ناراحتکننده باشد. در برخی موارد، مشکلاتی در جویدن غذا یا احساس درد هنگام باز کردن دهان نیز مشاهده میشود. علائم ممکن است به صورت دورهای یا مداوم بروز کنند و میتوانند کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهند.
