مقدمه
Introduction
مقدمه: سرطان دهان ششمین سرطان شایع در جهان است. امروزه با تغییر سبک زندگی، استعمال دخانیات از سنین نوجوانی، مصرف الکل، مصرف بیش از اندازه فست فودها و مصرف کمتر میوه و سبزیجات و شیوع بالای ابتلا به برخی ویروسها مثل ویروس پاپیلومای انسانی نرخ ابتلا به سرطان های دهان افزایش یافته است. در سالهای اخیر شاهد افزایش تمایل به استفاده از درمانهای خانگی و سنتی مثل عرقیجات مختلف برای درمان ضایعات دهانی به جای مراجعه به متخصیص هستیم که باعث می شود بیماران در مراحل پیشرفته تر بیماری به متخصصین مراجعه کنند. متاسفانه تشخیص دیرهنگام سرطان های دهان اغلب منجر به تخریب گسترده بافتی، جراحی های وسیع و درد و رنج بسیار برای بیماران می شود و به شکل قابل توجهی موفقیت درمانها را کاهش داده و احتمال مرگ و میر ناشی از بیماری یا عوارض درمانی را افزایش میدهد. ضایعات پیش سرطانی ضایعاتی هستند که در طول زمان میتوانند دچار تغییرات سلولی شوند و تبدیل به سرطان شوند بنابراین شناسایی زودهنگام و درمان این ضایعات میتواند از بسیاری از سرطان های دهان جلوگیری کند. برای معاینات دهانی و تشخیص ضایعات، متخصصین بیماری های دهان به صورت تخصصی آموزش دیده اند و بهترین گزینه برای غربالگری و تشخیص سرطان های دهان هستند.
ویژگی های خدمت
Service Property
تشخیص ضایعات سرطانی و پیش سرطانی
معاینات دوره ای دقیق دهان توسط متخصص بیماری های دهان، نمونه برداری
درمانهای غیر تهاجمی
رنگ آمیزی های تشخیصی، برداشت ضایعات پیش سرطانی با دستگاه لیزر
درمانهای جراحی بیمارستانی
انجام جراحی و برداشت توده های سرطانی توسط جراح فک و صورت
مراقبت های پس از جراحی
بازسازی فک و صورت برای باز گرداندن عملکرد بافتهای از دست رفته
نحوه و فرآیند جراجی زیبایی بینی
The process and method
بسیاری از افراد آگاه برای معاینات و غربالگری سالانه سرطان دهان و یا با مشاهده یک ضایعه دهانی برای ارزیابی دقیق تر به ما مراجعه میکنند. در مرکز ما ابتدا معاینات کامل و جامع خارج دهانی و داخل دهانی توسط متخصص بیماری های دهان انجام می شود. درصورت مشاهده ضایعات مشکوک عم از زخم ها، ضایعات سفید و قرمز یا مشاهده ضایعات برجسته و توده مانند از ضایعه نمونه ای تهیه شده و برای بررسی میکروسکوپی نمونه به مرکز پاتولوژی فرستاده می شود. برخی اوقات قبل از انجام نمونه برداری لازم است با مواد رنگی مخصوصی ناحیه مد نظر رنگ آمیزی شده تا نواحی مشکوک تر برای نمونه برداری انتخاب شوند. بعد از اینکه نتیجه پاتولوژی مشخص شد و تشخیص نهایی ضایعه گذاشته شد بر اساس نوع ضایعه، وجود یا عدم وجود تغییرات سلولی، گسترش سرطان و … برای مراحل بعدی تصمیم گیری می شود. در این مرحله برخی اوقات انجام رادیوگرافی های تخصصی سر و گردن مثل انجام سی تی اسکن ، ام آر آی یا سونوگرافی ضرورت پیدا میکند. براساس نوع ضایعه برخی اوقات انجام آزمایشات تکمیلی خون نیز درخواست داده می شود. در صورت تشخیص ضایعات پیش سرطانی بیمار تحت نظر متخصص بیماری های دهان قرار گرفته و به صورت دوره ای معاینه می شود تا در صورت مشاهده کوچکترین تغییرات اقدامات لازم انجام شود. در برخی موارد تصمیم به حذف ضایعات با لیزر، فتودینامیک تراپی و یا درمانهای دارویی گرفته می شود اما باید توجه داشت حتی با حذف تمام ضایعات معاینات دوره ای منظم حتما باید انجام شود چراکه احتمال بروز ضایعات مشابه یا سرطان دهان در همان نقطه یا سایر نقاط دهان در این بیماران با شانس بالاتری وجود خواهد داشت. در صورت تشخیص سرطان، ضایعه دهانی همراه با یک حاشیه سالم توسط جراح فک و صورت و معمولا در بیمارستان برداشته می شود. در خصوص برخی ضایعات بزرگتر که انجام جراحی میتواند باعث از دست رفتن بخش قابل توجهی از بافت دهانی یا عملکرد بیمار شود با مشاوره با انکولوژیست قبل از درمان جراحی، رادیوتراپی یا شیمی درمانی انجام می شود. بعد از برداشت توده سرطانی نیز ممکن است با نظر انکولوژیست برای اطمینان از حذف تمامی سلول های سرطانی و پیشگیری از عود مجدد ضایعه نیاز به انجام رادیوتراپی یا شیمی درمانی شود. در برخی مواقع برداشت ضایعات سرطانی باعث از دست رفتن بخش قابل توجهی از بافتهای نرم یا استخوانی دهان و صورت می شود. این مسئله می تواند باعث اختلال در عملکرد بیمار مثل حرف زدن یا جویدن شود در عین حال که میتواند باعث ایجاد بدشکلی در صورت و ظاهر بیمار شود از همین رو برخی از بیماران نیاز به جراحی های بازسازی و ترمیمی مثل پروتزهای دهانی و صورتی و پیوند استخوان پیدا میکنند که توسط جراح فک و صورت انجام می شود. همچنین ممکن است نیاز به ساخت و استفاده از پروتزهای دهانی پیدا کنند که توسط متخصص پروتزهای دهانی یا متخصص بیماریهای دهان انجام می شود. در ماه ها و سالهای بعد از جراحی لازم است بیماران به صورت دوره ای به متخصص بیماری های دهان مراجعه کنند که تحت معاینه کامل دهانی قرار گیرند چرا که در افرادی که سابقه ابتلا به کنسرهای دهانی وجود دارد شانس ابتلای دوباره به کنسرهای دهانی بالا ست و باید به حتی کوچکترین تغییرات بافتی توجه شود.
علل ابتلا به سرطان دهان
Causes of oral cancer
به نقش استعمال دخانیات، مصرف الکل و ابتلا به ویروس HPV در ابتلا به سرطانهای دهان اشاره کردیم. همچنین سرطان دهان میتواند تحت تأثیر عوامل ژنتیکی و وراثتی قرار گیرد، بهطوری که برخی از ژنها مانند TP53 و CDKN2A با افزایش خطر ابتلا به این نوع سرطان مرتبط هستند. این ژنها نقش مهمی در کنترل چرخه سلولی و ترمیم DNA ایفا میکنند و تغییرات یا جهش در آنها میتواند منجر به رشد غیرقابل کنترل سلولها شود. علاوه بر این، کمبود ویتامینهای خاصی مانند ویتامین A و ویتامین C نیز میتواند خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد. ویتامین A به حفظ سلامت بافتهای مخاطی و ایمنی بدن کمک میکند، در حالی که ویتامین C با خواص آنتیاکسیدانی خود میتواند از آسیبهای سلولی ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری کند.

سرطانهای دهان میتوانند به شکل های مختلفی بروز کنند که مثل زخمهای دهانی غیرقابل بهبود، تودهها و برآمدگیهای غیرطبیعی در نواحی مختلف دهان، تغییرات رنگ بافتها مانند لسفید شدن یا قرمزیی یا ضایعات قهوه ای یا سیاه رنگ و مشکلاتی در بلع و صحبت کردن. همچنین، درد مداوم یا ناراحتی در نواحی دهان، لقی یا جا به جایی دندانها، خونریزی غیرطبیعی و بوی بد دهان نیز میتوانند از نشانههای سرطان باشند. شناسایی این علائم به تشخیص زودهنگام سرطان دهان کمک میکند و در صورت مشاهده هر یک از این نشانهها، مشاوره با پزشک ضروری است.
